jump to navigation

:: Pilihlah skrip hantu saya :: April 10, 2007

Posted by Minci 先生 in Karya Pujangga SEPI-Tal, Movie/TV Reviews, Ponderings.
trackback

Rata2 suratkhabar melaporkan bahawa pada tahun ini, banyak filem ber’genre’ seram dikeluarkan. Tetapi sejauh manakah cerita tersebut meninggalkan kesan kepada para penonton? Jalan cerita yang bagaimanakah mampu meremangkan bulu roma kita walaupun selesai menonton di pawagam 2 – hari yang lepas? Lebih bagus lagi, cerita apakah yang berjaya mendidik jiwa seseorang individu?

*Gambar poster GonG telah ditukar kepada PTB kerana didapati menganggu ketenteraman jiwa Pujangga*

Puaka Tebing Biru

Saya tak adalah cakap saya nih terer tulis skrip. Nak start pun tak reti.. baik takyah. Hoho. Tapi kalau setakat bagi idea tuh bolehlah. Jadi, cerita macam manakah yang seram? Plot canne ? Bagi saya mudah sahaja. Pilihlah jalan cerita yang kaitannya begitu dekat dengan kita.

Semasa saya di sekolah asrama dahulu ( all-girls ), kewujudan jelmaan iblis/jin = hantu, dikaitkan dengan beberapa perkara. Bagi saya, these 3 tops the list;

  1. Kegagalan untuk mengimarahkan suasana/tempat dgn mendirikan solat ataupun tidak membaca Al-Quran.
  2. Kelemahan iman individu itu sendiri.
  3. Tidak menjaga kebersihan.

Sebab2 yang lain tuh macam ura2 bahawa sekolah dibina atas kawasan perkuburan atau berdekatan hutan, pelajar memelihara ‘spirit’s yang tetiba mengamuk kat tuan dia dan sebab yang paling best – penipuan. Samada ditipu oleh penceroboh yang suka nak menyamar jadi hantu untuk masuk dalam asrama girls ataupun ditipu oleh pelajar2 yang dahagakan perhatian orang ramai. Wujud tau orang macam nih, saya tak tipu.

ChermiN

Oleh sebab itu, katakanlah kita buat contoh subplot camni; (kalau nak buat pasal students lar)

  • student universiti kat malaysia bangun tgh2 malam. dalam kegelapan ternampak makhluk duduk di meja study dia main ‘tik tik tik ‘ dgn laptop dia.. mesti takut kan? rupa2 nya bende tuh dtg sbb dia malas nak solat Isya’ before tidur. almost everyday. kononnya assignment banyak pelbagai. dia ingat dia boleh ‘qada’ ikut suka, skali tak qada’2. hah.. lepas tgk nih mesti ramai yang tak berani tinggal solat punya  ATAUPUN
  • cerita yang biasa kita dengar kat sekolah asrama, hantu makan pad berdarah sebab budak2 tak reti nak basuh dan buang betul2 dalam Rentokil.   ATAUPUN
  • gi makan kat gerai dgn member, makan tak ingat langsung nak baca Bismillah, tetiba ada pompuan rambut panjang bermuka pucat melayang dok kat sebelah cakap.. ‘saya join makan sekali, bang?’ Haaaaaaaaaaa…. dahlah awak sorang jer yang nampak.. abihlah… ATAUPUN
  • kalau sesiapa yang suka gi clubbing, buatlah dia ternampak hantu ‘flash2’ kat celah2 orang kat dancefloor tuh ker. mula2 dari jauh nampak mata, lama2 makin dekat nampak rambut, dekat lagi nampak tangan dia dah start nak menggapai, tetiba jer dia stare betul2 depan muka. Tak semestinya bende tuh ada kat tempat sunyi jer kan. Tgh ramai2 pun boleh. terus sumerang bertaubat nak betulkan jati diri lepas tuh. ATAUPUN
  • tengah basuh pinggan malam2, tiba2 ada lembaga pass kat tingkap dgn cepat. ingat takde pape. sambung basuh pinggan lagi. tiba2 Bang!!!!!! dalam gelap tuh ada muka melekap kat tingkap dgn mata terjegil kuar. rupa2 nya housemate tertinggal kunci rumah, suruh awak gi bukak pintu hahhhhhhhhhhhh… hihi 😛

Jangan Pandang Belakang

Dulu kat kolej, semasa kecoh orang histeria, kami diseru oleh AKJ SURAU BLOk untuk rajin imarahkan surau untuk beribadat sbb masa tuh surau is most of the time kosong ataupun digunakan untuk discussion ilmiah sajorrr.. Hanya seciput yang dok dlm tuh untuk solat dan baca Quran. Seruan dibuat kerana menurut ahli ajk tersebut (if I remember it right) something macam kalau bukan kita yang meriahkan surau, ianya akan dimeriahkan oleh Jin2 Islam, leaving other areas around us not ‘patrolled’ by them hence susceptible to all this histeria thingy. That is IF I heard it correctly lah.. kalau salah tolong betulkan. Motifnya disini ialah… ntahlah.. kalau baca balik para nih.. adalah kot motifnya. Heh~

Kesimpulannya, pilihlah jalan cerita yang dekat dgn kita. Course yang kita ambil medic, pekerjaan kita driver , tingkah laku kita rasuah, bohong... cam tuh lah…

Sekian, terima kasih.

Pujangga SEPI-Tal

Comments»

1. Puteri Nad :-) - April 10, 2007

ada gak hantu dalam toilet..yg dok ketok2 water heater nye apparatus..
aaaaaa lari lari lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

2. little healer - April 10, 2007

motif dia nk ketok2 water heater… nk mandi air panas jugak ker.. 😛

3. fiza - April 10, 2007

nape poster Gong mengganggu Pujangga?

4. Puteri Nad :-) - April 10, 2007

i think dia nak bergurau mesra..hihi

5. LaDy FaNtAgHiRo~ - April 10, 2007

i suka plot citer yg first tuh… ada betol gak tuh.. hehehe
and kes asarma.. pernah gak akk alami sendiri.. but i think its becoz main maghrib tak reti nak masuk bilik lah.. azan dah kumandang pun dok main2 lagi kat pdg.. siap nak pergi blkg angkat baju bersidai tu, kena sergah dgn kepala pompuan tersangkut kat sidai ampaian tu sekali~! bapak takut terkejut sampai lari pecut 100m tak keluar suara… muka pucat tapi tak citer kat mmbr sbb tak sampai hati nak kejutkan mmbr2… so diam sajor dan ters mandi masuk surau.. tak berani intai ampaian kat blkg tu lagi.. huhu~
hantu kat asrama akk suka usik org yg tak reti nak masuk bilik bile maghrb..
eh byk la citer2 psl hantu nih.. huhuhu~ tatot~!

6. little healer - April 10, 2007

fiza,
sbb onf of the actors looked like ‘him’

nad,
LOL.. mesra kebendenya cam tuh..haha

kak stifa,
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa… first -hand experience..

7. jet - April 10, 2007

sepupu aku msg aku kte demam 2 hari sbb tgk jangan pandang belakang..kick bena la tuh..

8. little healer - April 10, 2007

maka FIZAAAAAAAAAA, silalah donlod ‘jgn pandang belakang’ 😛

9. daju - April 10, 2007

dulu ade org hysteria..tp slalu f1 uh..
tp kdg2 ngade2 pn ade..opps..tp btol uh..
smpai kan my friend nih..dh geram sgt..dia marah f1 yg ‘hysteria’ tuh..
pastu msok lounge pecah kan pintu lounge yg kaca itu..
kt my school pn ade ckp ur 3 things tu..cleanliness, jage diri, and ibadah..
among reasons bnda2 nih happen…

10. Puteri Nad :-) - April 10, 2007

apa ni TKC ke daju?

11. jet - April 10, 2007

mau demam sebab mamo exam ka?

12. fiza - April 11, 2007

sumber saye belom mengeluarkan “jgn pandang belakang”..cume ade “jgn pandang bawah” sajor~

13. Puteri Nad :-) - April 11, 2007

mukhsin kak fiza?
ada tak tempat nak donload mukhsin tm cam x de je

14. jet - April 11, 2007

siyes ke ade jgn pandang bawah?tu adela pesanan untuk pemandu2 kete ke ape…untuk mengelakkan kemalangan..

15. daju - April 11, 2007

tm xde mukhsin..
torrent jwg ade mukhsin, nad..tp xberkualiti sgt..

16. fiza - April 11, 2007

“jgn pandang bawah” adalah pesanan penaja kpd artis2 af5…sbb derang suke wat persembahan pandang lantai…haha~

mukhsin kah? takde jgk..huhu~


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: