jump to navigation

:: Basic Instinct :: May 28, 2007

Posted by Minci 先生 in Everyday Life.
trackback

Home – Michael Buble

 

I will be one of those few people in my batch who will be going back to Malaysia immediately once I graduate. When I made my intentions known to people, common responses include,

#1: “Foundation Programme is a good way to make that transition from being a student to being a doctor, think about it”

#2: “But don’t you think that you’ll make a lot of money here?”

#3: “48 hours a week for junior doctors, is that not good? Why?”

#4: “Are you getting married?”

Oh.. how I wish I could say ‘yes’ to #4. Miahaha~~ I have actually considered to stay for a while after graduation to work and earn money for myself a few months ago, but lately there’s this unexplained feeling that’s stopping me from doing so. I’m stalking my best friend, that’s why. I don’t know what it is but it is very strong. Being a person who believes in instincts etc.. I think I should listen to this one.

Insya-Allah in 2008, I am ready to say goodbye to ‘good money’ and hello to ‘horrible working hours’.

Advertisements

Comments»

1. fiza - May 28, 2007

dont worry kakmin..i’ll go home with u..insya-Allah

i oso wish i can answer “yes” to the no.4…but, im still young..haha~ matila perasan sendri..

2. Puteri Nad :-) - May 28, 2007

ermm i’d rather earn duit sikit2..huehue..after all mesia is owez there..and then ada duit is a plus masa dekat mesia..

3. ross - May 28, 2007

“I am ready to say goodbye to ‘good money’ and hello to ‘horrible working hours’.” – by you

Good money is not always the best….I’m sure you will be doing a great job in Malaysia…I wish you all the best!

Salaam…

4. D - May 28, 2007

take the days ahead one at a time – Allah knows best. Still, if you asked me (I know, tak tanya pun!!!), I’d stay for the experience and dosh! Working in La Malaise will be stressful…

5. Minci - May 28, 2007

fiza,
motif sgt u nih young.. tk kuasa OK

nad,
huhu 😛

ross,
thank you.. salam

D,
haha.. tkper.. anggap I tanya jer.. well, I do have like a few months to change my mind.. so yes, I guess I will take it a day at a time and see how it goes.. (altho i do feel strongly about goin back for now)

6. Que - May 29, 2007

ala duduk sini pon i dont think u can save that much. kalo gaji 1500 bersih, i dont think i can restrict myself to 500 monthly expanses and save up 1000 in bank. bila dah kerja, berbelanja pon akan jd lebih ye dak.
lagipon kalo balik mesia, ade kawan, sedara mara. tak bosan. kalo dok ngan family, tempat tinggal dah ade, makan minum laundry ade org jaga (wah ye ke?). Kalo stay kerja kat mesia, you tak mensia2kan kerja 2 tahun kat uk yg sah2 tak tau hala tuju ke mana. the other thing is if i were to stay here, i will def apply to Wales deanery, sah2 aku akan terpisah dgn kengkawan aku. kot diletak nye aku kat tempat corok2 mcm bangor sorang2, for 1 yr, tak meroyan ko?

kalo dok sni dapat ape yek? hmmm gaji lebih secipot, and bersocialise dgn mat salleh and mrasa stay kat UK for another 2 yrs…. 5 tahun cam tak cukup le aku rasa. and also aku sangat lah risau nak kerja kat mesian, ditempelek dek sr staff sume… cuak dong. (tapi experience tu penting katanya)
and i heard someone said, u can actually do your mrcp part 1 duirng ur f2. but by hook or by crook u kene pass this exam on first take to gain advantage. and if you pass, u boleh balik mesia lepas tu and you can apply for junior registrar post, bukan lah sekadar menjadi houseofficer sajor. you can take ur part 2 and 3 of the exams in spore or australia (dengan belanja sendiri berbekalkan duit lebih yg disimpan masa bekerja 2 tahun kat UK). tak sanggup la nak apply another scholarship dgn kerajaan to do masters. ni nak bayar balik for degree pon cam nak terberak. rasa nye kalo amik masters kat UM cost u rm11k for how many parts i donno. ini sajor perancangan ku. and diharap kan juga sementara itu, policy kerajaan uk akan ditukar semula ie foreigners akan dibenarkan sambung kerja di sini (bermimpi ke aku? *terus JPA tarik muka)

tapi mcm tak je sementelahan jpa skang menyinga-bunting yg garang nak mati menyuruh org balik segera. i hv another 4-5 month to consider sblm start apply. tapi kalo x dapat placement DEF AKAN BALIK!!! muahaha… so few more things to consider b4 i make final decision next yr …. nad kalo ko nak aku kerja ngan ko kat sban doa2kan lah aku balik terus yeah (and gaji + situasi kerja bertambah yasmin)

ahaks hamik jadi entry blog terus …. all the best thou yasmin

7. Que - May 29, 2007

koreksyen…*gaji + situasi bertambah baik” sorry

8. nautilusiv - May 29, 2007

Hahaha… Dua hala yang berbeza… tolong rekod untuk buat lirik lagu ye..

Situasi sama pelajar pelajar Malaysia yang nak abis study kat oversea.
Based on experience and friend’s as well:

a. Sila pilih untuk STAY jika Minci mempunyai perancangan yang jelas untuk apa yang akan dilakukan di Malaysia tetapi faktor kewangan terlibat. ( bunyi macam kaunselor lak..takpun bicara pagi..kih kih) Nak contoh ke? Budak belajo tetinggi ni itu le keje dia… asal ada assignment aje nak contoh…
Contoh bior tak berkenaan ngan medic. Contoh nak balik jadi penternak kambing Boer yang berjaya ( hahaha kawan aku 2 th bela kambing dah dapat RM 1 million dalam akaun dia ). Jadi stay di UK kerja and suffer sikit ( save le maknanya tu) untuk some modal. Enough money, go back.
RISK: A few friends of mine stucked there until now kerana a. matlamat tak jelas b. malu nak balik c. duit tak cukup cukup.

b. Sila pilih untuk pulang jika matlamat utama anda untuk MEMBAYAR HUTANG penaja…hahahah not applicable to yang ada biasiswa.. pendek kata kalau belum ada matlamat yang jelas dan tiada perancangan yang teliti, adalah lebih baik pulang ke tanahair; cool off for a while or you can start planning as you will see what are available at the point of time… Tak pun tolong jadi doktor untuk kambing kambing aku boleh, Minci?

9. Puteri Nad :-) - May 29, 2007

waaaa abang khaliqok..
daku nak ikot gi london lahhh..jadik adek angkat dan bekerja kat london together2..

10. Minci - May 29, 2007

que,
wow.. terpempan/ termampan sebentar dgr respon dikau yg ibarat mahu mencabar divamoun sajorr.. yes, I can so see where you are coming from. pasal policy tuh.. aku rasa peluang kita agak tough because they would surely dahulukan org2 dari EU dulu..
true, we have very lil time to decide.. lagi satu yg buat aku agak berat utk balik msia is because aku mmg tk prep portfolio aku bagi tujuan keje kat sini.. so.. hmm.. ntah ler..

nautilusiv,
hahahaha.. kambing2 kau aku buat referral ke vet jer bley? bagus btul kau nih.. siap bagi contoh.. mudah aku nk faham.. anyway, matlamat aku blom jelas kalo stay.. so kena nantikan dulu

nad,
susah wo nk carik keje kat london.. mesti dia offer bebudak grad dia dulu.. why not go to north west.. i was told that there’s more than enough jobs for everyone even if all managed to graduate. 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: