jump to navigation

:: Blog Thurs – Nostalgiaku :: June 28, 2007

Posted by Minci 先生 in Everyday Life.
trackback

This week’s Blog Thurs presents Nostalgiaku. A Bahasa Melayu blog written by ‘Kassim Selamat’.

“Aku lebih senang di kenali sebagai Kassim Selamat @ lagendabuta, wajahku tidaklah setampannya, hanya menumpang namanya. Aku di lahirkan sebagai insan normal, ketika usiaku menjenguk ke angka 40, musibah singgah menyapa diriku, aku lumpuh dari paras dada ke bawah akibat demam denggi pada 20 Jun’ 2002, dari saat itulah aku mula menyarung jersi orang kurang upaya (OKU)”

Kassim Selamat (KS) sustained a spinal cord injury from the level of C2 down to T5 due to a dengue fever. He is paralysed from chest downwards and could only move his fingers slightly. Just enough power to type one key after the other to form a word and then a sentence to finally make an entry in his blog. 

Bukan mudah insan sepertiku untuk menaip dan bercerita hanya dengan menggunakan satu jari. Setiap komen dan teguran di blogku dari kalian merupakan satu suntikan semangat buatku untuk terus menulis dan bercerita. Jadi di samping membaca ceritaku, suntikanlah semangat kepadaku, komen dan tegurlah aku…. – KS

He can’t sit on his own and is bed-bound for the rest of his life. 

Aku seperti seorang bayi yang baru lahir, segala-galanya perlukan bantuan. Makan dan minum perlu disuapkan hatta untuk membersihkan diri sendiri pun aku tidak mampu. Aku bersyukur kepada Allah punya isteri punya anak yang setia membantu – KS

There is no cure for his injury but unlike the late Christopher Reeves, he did not have to be on a ventilator for the rest of his life. Still, he had his concerns.

Beliau meninggal dunia setelah 9 tahun menanggung penderitaan akibat SCI. Aku entah bila? jangan tanya, ajal maut di tangan Allah, bukan kerja kita – KS

Blog ini memperlihatkan impak sesuatu penyakit bukan sahaja ke atas pesakit tetapi juga kepada ahli keluarga serta sosio-ekonomi kehidupan mereka. Juga penerimaan masyarakat sekeliling terhadap golongan OKU. Kemudahan untuk mereka, apakah mencukupi? Adakah semua tempat mempunyai ‘access’ bagi mereka yang berkerusi roda? ‘Hearing loop facilities’ bagi yang pekak? Sama-samalah kita fikirkan.

Encik Kassim Selamat, semoga Allah mempermudahkan urusan hidupmu.

Salam mesra, Minci.

Advertisements

Comments»

1. coops - June 28, 2007

Sad to say, kita kat Malaysia ni still kurang prihatin kat golongan OKU. Kita ni, nama je dah 50 tahun merdeka and membangun, tp byk lg sebenarnya kita kena buat, bukan kat certain golongan rakyat je, tp mestilah menyeluruh. Tu la baru namanya negara yg merdeka dan bertamadun.

2. Minci - June 28, 2007

true.. tapi kadang2 kurangnya rasa prihatin wujud because of ignorance.. dan bukannya ‘tahu’ dan tidak mahu mengambil inisiatif for the better good..

3. KS - July 12, 2007

minci terima kasih kerana entri ini, amat2 saya hargai.
semoga minci sejahtera selalu dan di berkati Allah.

4. Minci - July 12, 2007

sama-sama 🙂

5. Stelios - August 3, 2007

interesting


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: