jump to navigation

:: Minci X August 15, 2007

Posted by Minci 先生 in Medical School.
trackback

This is it. The final year is starting next week. OMG.. my medical school years will be finishing in no time! Arghh.. cuak.

I’ve just received my reporting instructions for next week through email today. I will be in a department, rumoured to be where the hottest doctors in this hospital are, for 4 weeks. Let’s just hope that I’ll sail through this and be adept at almost anything related to RadiÖlØgy.

Magneto’s power based on MRI concept? Heh..

I chose this rotation because I hoped to;

  • finally be able to interpret X-Rays and scans in a flash. Malaysians say ‘kacang!’

  • at the same time, still be able to see a variety of illness through the multi-disciplinary meetings the department have with other specialities.

At the moment, I’m just using the ‘Radiology and Imaging for medical students’ book by David Sutton as my reference. I’ve also got a few RadiÖlÒgy web resources at hand, just in case.

That should be enough for now. Aiming high is good but be realistic. Toksah dok ada web beribu kalo nk baconyer malas. Miahaha. The only concern I have regarding this rotation is the amount of radiation I might be exposed to. I hope it wouldn’t affect my fertility and thyroid function.  In the meantime, if you’re curious about anything related to xrays or scans, then let me know. Any insights into this rotation? Most welcome too. Ngaaaaa………

Comments»

1. azli - August 15, 2007

assalamualaikum
saya pelajar medic di india dan sudah lama mengikuti blog minci dan saya amat tertarik dengan entri2 minci, maafkan saya berbahasa melayu kerana saya kurang mahir berbahasa inggeris

minci meminati radiologi? baguslah, kerana saya juga meminati radiologi, saya ingin bertanya saudari, apekah yang dimaksudkan dengan double bubble sign, pasti anda tahu kerana minat itu melebihi segalanya

wassalam

2. Helenad - August 15, 2007

hahahahha
sori x gelakkan entri kakmin..tp nak gelak gak

go kakmin go
i don like x rays becoz its greyish mouldish n cloudy..
i prefer MRI n CT Scan
and i can lend u my children on sat n sun so me n hubby can go hiking..
hahahaa

3. azli - August 15, 2007

saya merasakan post saya di atas telah diedit

4. Helenad - August 15, 2007

lol

5. Minci - August 15, 2007

azli,
yer post di-edit kerana telah mempamerkan nama sebenar saya..
oh.. saya tidak tahu apa itu ‘double bubble sign’ lagi.. tapi bunyinya seperti ada angin ..
adakah dalam bowel?

helenad,
i’d love to borrow your children..haha

6. Danial - August 15, 2007

waaa…*full of admiration*
all d best! =D

7. Danial - August 15, 2007

errr…didnt expect such thing to happen…lol

8. jet - August 15, 2007

ouh..and yet another admirer surfaced..urging me to come up with something called minciology: a study of minci..pasti menarik, tertarik, kau memang the bomb..neway,best of luck minci-kun-ci..

9. daju - August 15, 2007

waah..hottest doctors..hehheh..
dulu2 ade few friends yg parents diorg doctors..
asal tanye je doctor ape..mostly mesti ade kaitan with x-rays..
and i guess it is ‘kacang’..
nway, good luck…

10. baez - August 16, 2007

wahhhhhhhhhhh
jelesnyeh
kakmin ramai peminat
hi azli n helenad asl pls
care to chat? add me @ ym hata05

btw jet hello gak, asl pls (kali ketujuh)

11. jet - August 16, 2007

jwpn kali ke-7 baez: 16/sweetgirl/alabama

jwbkan utk helenad: 38/nottywoman/arkansas

12. kaSyah - August 16, 2007

haha..nama sebenar minci terbongkar…hehe

but in xmen i like magneto than wolverine…he’s smart and have powerful magnet power.

nak xray tu bole tgk tulang je ke? tgk sebelum tulang bole?

hahaha….best2..

13. azli - August 16, 2007

saya meminta maaf kerana saya adalah tidak tau minci tidak mahu nama nya terpapar di sini, selain itu, saya ingin berkenalan dengan jet, kawan saudari minci kan? jet, anda dari alabama dan berumur 16?

14. kaSyah - August 16, 2007

dari alabama dan berumur 16….(hehehe)….no komen

15. Minci - August 16, 2007

Danial,
knp plak tetiba penuh admiration nih

Jet,
whoa.. byknyer ASL kau.. haha.. aku satu jer 17/sexysquid/las vegas.. nanti aku reka lagi.. ahaha.. tk kuasa kau dgn ilmu minciology nih..😛

Kasyah,
in X-Men I like Nightcrawler..

Azli,
sila jgn menyamar.. IP sama.. wakakakakkaa~~

Daju,
I think radiology is equally difficult as any other profesion.. cuma maybe working hours dia better.. which explains why people would be cenderung to it? heh🙂

16. jet - August 16, 2007

azli dari india, mati2 daku percaya..nasib baik tidak seminggu..terus trauma..
aku satu je pun asl:16/sweetgirl/alabama..yg lagi satuh tuh untuk helenad..sila baca betul2!

17. baez - August 17, 2007

hahaha kakmin dimarahi jet, terus tergelak2 sambil hentak cawan ada isik air cokelat da tinggal separoh je tapi sejuk lambang baru keluar petiais

tapi azli dari indi motif kamu percaya?
dan motif kakmin menghebohkan di sini
dan motif mengecek IP

tak dapat menyamar mode… takpe akan menyamar dengan cara menukar IP pakai IP line tenet rumah dikau, nanti mesti dikau sangsi adakah dikau ada split personality LOL

(matila jet da terpengaruh matilah dan sila, mesti belajar ilmu minciology dengan tekun)

18. Puteri Nad =( - August 17, 2007

ahahhahahahah
tegelak pada kakmin atas satu rahsia yg agung disini
tahniah kakmin
ngeeee


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: