jump to navigation

:: Pesta Tag Merdeka 50 August 30, 2007

Posted by Minci 先生 in Everyday Life, Ponderings.
trackback

Apa kejadahnya nak letak tag nih pada 31 Ogos? macam mana saya nk men’tag’ manusia lain kan? Haish.. Minci Minci.. 

Tag ini asal usulnya daripada Labanon. Ianya telah di‘pass’kan ke AbdFatah dan seterusnya  ke Shutterspeaks sebelum sampai kepada saya. Saya mohon restu daripada Labanon untuk meletak skrip asal tag di sini ya. Bukannya apa, untuk kemaslahatan umum gerangan manusia yang akan ditag oleh saya selepas ini. Kalau sempat.

Pesta Tag Merdeka 50 

1) Mesti tag 5 blogger lain

2) Post mesti panjang lah sikit😛

Tu jer syaratnya hehe. Baiklah kita tag kawan-kawan kita ni supaya dapat ketahui kenapa mereka bangga dan bersyukur menjadi rakyat Malaysia. So, post anda mestilah bermula berkaitan dengan bangga dan bersyukurnya menjadi rakyat Malaysia. Ikut citarasa anda sendirilah bagaimana hendak jadikan post anda.

Cover majalah, boley?

Saya bangga dan bersyukur menjadi rakyat Malaysia kerana:

… tanpa Malaysia, siapalah saya. Heh~

Hampir 20 tahun hidup, belajar dan bersukaria di bumi Malaysia, mestilah sayang kan? Saya bukan novelis/ahli politik/editor majalah yang bijak menulis artikel panjang yang bermakna untuk ditatapi semua.

Saya cuma tahu walau seteruk manapun negara saya ditohmah dan diperkecilkan biarpun oleh orang luar atau orang dalam, saya masih ingin kembali dan menetap di Malaysia untuk berbakti kepadanya. Bak kata pepatah, ‘hujan emas di tempat orang, hujan batu di tempat sendiri, baik lagi di tempat sendiri’. Feeling Karam Singh Walia pliss.

Saya akhiri isen ini dengan beberapa rangkap pantun.

Bulan Ogos menjelma lagi
Setiap tahun ber’bunga api’
Sambutan ber’konsert’ di KLCC
Bersama artis Kak Ani dan Siti

Bulan Ogos menjelma lagi
Seperti biasa di perantauan lagi
Anda di Malaysia semua cuti
Saya di sini, like always no cuti

Bulan Ogos menjelma lagi
Bapa Kemerdekaan menziarah di mimpi
“Minci, wahai puteri pertiwi
Ku nantimu pulang untuk berbakti”

Bah bah.. okey ah? Maaflah poyo.

Lima blogger yang saya tag; (abihlah tak sempat)

1 – Jet Wasaii
2 – Fiza Wasaii
3 – Kasyah (eh.dah kena) Just A Lady
4 – 2EvilMinds
5 – Danial

Ikutkan hati saya, nak sahaja tag Hafizi (memandangkan dikau tgh MC dan wajar ber’mood baik’.. ha ha), PluginBaby, Coops, Amirah, Kak D, ZySyafrizal (Happy belated birthday!), Boss Wasaii (cepatlah tunang dgn Za), Ihab, Kak Shila, Daju, Hafiz, Kirana ( Hah.. cikgu cuti kan?), Adiratna, Ennosuke , Xazuru dan 13May! Tapi quotanya LIMA sajor. Huhu~

Oh. nanti kalau dah buat, maklumkanlah saya, saya nak baca. Terima kasih.

Comments»

1. Zy - August 30, 2007

u want to tag me? ohohoho..nak dolok pun kmk sik terpolah agik. 4th year susah laa.. anyway, happy merdeka day! ~tgklah iklan merdeka maybank ya agik~ my rimo have to be tinggi, manah gamal, amat keriang endai..baka apai!

2. D - August 30, 2007

Hmm.. bagus.. bagus.. Esok buat kek bendera tunjuk eh?

3. Amoun - August 30, 2007

Salam…

Hahahaha… Aku amat BANGGA kerana dalam pantunmu itu tertera nama Kak Ani di samping CT!! Maka terus aku nobatkan pantunmu sebagai Pantun Kemerdekaan ke-50 hahaha..

Aku nak cilok Pantunmu itu ke blog aku boley ka??! Muakaka..

Aku juga bersyukur Tag itu hanya utk 5 org.. Tanda aku tak perlu berdolak dalih utk tidak menjawab tagging anda yg tersebut..

Selamat Ari Merdeka yg ke-50 cik MinCi..
Walau di mana jua anda bediri.. Ingat ler cik MinCi.. Bahawasanya Jiwa Merdeka itu tiada dapat digadai beli.. Tiada ternilai tiada terperi.. Rahmat teragong dari Ilahi.. Sama2 kita syukuri.. Kebebasan sejagat ke hari ini!!

MERDEKA!!! Perghhh Wathoniah sungguh aku ni!! Muekekeke

4. jet - August 30, 2007

elo2..akunyeh isen latest tu x counted ke?adess..re-merdeka la nih..u lewat la u..u..u..i ajak u pegi zoo nanti..hah..naseb la u..

5. daju - August 31, 2007

nice pantun..
happy merdeka..

6. Minci - August 31, 2007

Zy,
4th year mmg susah but possible.. mun ada apa2..dtg jak rumah tok.. we r happy to help😉 matilah sik paham apa benda criteria rimo kitak.. hak hak

kak D,
oh.. maybe not buat kuih bendera.. sbb muffin pisang-choc chip kata Jet, setakat kibar2je kot atas kek tuh boleylah kot..😆

Amoun,
ciloklah.. tk kisah pun.. ya ha ha.. aku dah agak dah.. ko mesti bangga kat aku..😛 mmg lah wathoniah ko nih. dan pantun kau dlm bentuk PERENGGAN juga embest..

Jet,
tkyah buat balik.. aku post nih sblm aku sempat baca ko nyer entry.. maka itu dikira termasuklah.. yay yay!! gi Zoo!!

Daju,
happy merdeka to u too dear🙂

7. hafiz - August 31, 2007

salam merdeka :)…

8. Danial - August 31, 2007

leerr….baru baca aaa..klu post besok pon boleh aa ek?

9. fiza - August 31, 2007

aiyak..sy sibuk la kamen..idup celaru neh..

bagi saya..merdeka adalah..

makan mee kuah berkawah
makan muffin pisang nd choc chips
sambil menonton North & South

matila kena tohmah..haha~
just joking
nnt ade masa..saya buat ek :p

10. kaSyah - September 1, 2007

gambar tu memang poyo.hahahahaha

ehhe…bro hayat sudah tag aku dulu..nanti2..tgk memember semua buat tag merdeka…aku pu rasa nak buat gak la.

11. Danial - September 1, 2007

sudah buat. mari la baca minci woi. opss, mana adabku..
maaf ya. =P


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: