jump to navigation

:: Biskut Raya Kiter October 7, 2007

Posted by Minci 先生 in Everyday Life.
Tags: ,
trackback

” Did you have a nice weekend? “

Itulah soalan wajib yang akan ditanya oleh Mat Salleh dan Salehah senampaknya muka kiter di pagi Isnin. Eish.. macamlah hujung minggu kiter exciting memanjang kan. Tapi takper, diorg tanya lagi esok, kiter akan jawab,

” Ohh.. it was great “

dan akan kiter huraikan satu persatu apa yang terjadi pada kiter hari Sabtu dan Ahad. Kiter buat kuih raya tau dua2 hari nih. Best sangat. Memang feeling lah. Terutamanya bila kiter spin CD lagu Raya. Kiter kan.. suka banyak sangat lagu raya. Antaranya; (matilah korang geli baca ‘kiter2’ nih..euww..so NOT me ) Anuar & Ellina, Lebaran Ini, Feminin, 4U2C (Gema Takbir), Jalil Hamid, Seminggu Berhari Raya dsb.

Kuih raya rumah kiter ada 5 macam. Awak punya rumah ada biskut tak? Meh kiter cakap, kiter nyer kuih apa. Tapikan.. kuih2 ini telah kiter berikan nama baru. Sebabnya? Ikut suka hati kiter lah.

  1. Biskut Cornflake bertukar menjadi…… Biskut Koleq (Memandangkan pacar Miyaki yang sememangnya pelajar Koleq←[betul ker eja nih?] akan beraya bersama dengannya nanti wajarlah kita semua buat dia  feel more at home. Miahaha.. yo yo jer)

  2. Biskut Coklat bertukar menjadi…… Biskut ScrÖtum (Kerana bentuknya kelihatan seperti scrØtum beserta ermm.. gambar ditahan seketika  )

  3. Tat Nenas bertukar menjadi…… Kari-Tat Nenas ( Kerana base tat tersebut rasanya seperti karipap)

  4. Biskut Peanut Butter bertukar menjadi…… Biskut Ku-Tang ( Bunyi ala2 ‘hutang’ gitu. Diberi nama kerana rupa biskut ada 2 , Kasut Kuda dan Bintang)

  5. Semprit bertukar menjadi…… Sam-pritt (Teknik tukar nama yang sama tapi tak serupa)

 Penat*

Comments»

1. Puteri Nad =( - October 7, 2007

uii sakannye kakmin wat kueh

2. Zy - October 7, 2007

haha. mmg dierorg akan tanyer nyer. and there’s a Friday’s Question Syndrome as well – ohhh, do you have any plan for ur weekend? my answers mostly are:

1. oh, nothing interesting really. just chill out and do pbl works.
2. oh, i’m gonna see my friends in manchester this weekend. really looking forward to it.
3. oh, perhaps spend some times in the gym and do pbl works.

ok ok…so kiasu. ya lah, what else can u do in preston? eh, we should go and play badminton sometimes. jom?

Yet, on monday, they will ask you the same question in past tense. i wonder if they even register what I have said. haha.

sesuci lebaran? nazam lebaran? sikkan sik dgr… haha.

still depress with the rugby match? hehe, nasib bait kitakorg sekda neighbour yg dekat umah..mun sik, mesti neighbour dah tepon polis sbb takut something wrong happens to u girls after hearing the loud scream.

3. Lucretcia IV - October 8, 2007

kui kui kui… tak kuasa kite

4. shutterspeaks - October 8, 2007

besekut scrotum :-p siapakah yg sudi makan ituuu…

kar-tat nenas gebu tuh bleh bawak m’sia x ujung thn nih.. mau kasi rasa sikitt ekeke…

ps: kiterr kononn.. ekekeke… lawak la hang nih.. dah semangat balik ka?

5. wira - October 8, 2007

biskut koleq?..muhahaha

6. Danial - October 8, 2007

ah, aku sudah tenat membaca post geli ini. =P
biskut scrotum??? giler ah…

7. yginsaf - October 8, 2007

me tak niaga rempeyek raya tahun ini.. uhuhu

8. jet - October 8, 2007

eish..zy..jgn la sbot2 ragbi lagi..gugur air mata darah kang..

biskot scrotum…just because kamen tak mempunyai orientation masa mengecop the kueh..die cop the other way around..padehal bentuk biskot tuh adelah king/queen punye crown..queen kot eh, kalu ikot chess nye bende tuh..

9. Restless - October 8, 2007

Wow, menarik. Esp. the scrotum ones??

Anyway, Selamat Hari Raya.

10. shahrir - October 8, 2007

Salam Minci,

Yes, the omputih are a very polite people. But adding to Zy’s comment, they are mainly being a parrot. Perasan tak – I’m not sure elsewhere in UK – but in London, the ticket collector waktu kita nak keluar station, would repeatedly say ‘thank you, thank you’ without a smile nor even a glance at you. Ok lah, not omputih, but mainly gagak (as we use to call them) or pak and mak hitam.

Sama gak kat US, you may come across a perfect stranger and each would say ‘Hi!’ as though you know each other. But in reality, many of them say it more out of wanting to calm their own fear (now) rather than earnestly being polite. They are, very much unlike Asian, Africans, or South Americans. Most especially, they are very much unlike muslims.

Having said that, let be then be the first to wish you “Selamat Menyambut Hari Lebaran! Kalau ada salah dan silap, harap maafkan ye (but only zahir je ye).”

ps. takleh ke werdpless kasi can kat readers letak emoticon? Kalau ada, nak gak letak ‘sticking out my tongue’ – gurau lebaran ye🙂

11. Zy - October 8, 2007

dear jet,

jgnlah bersedih lagi… (sebut ala2 dalam lagu anuar zain)

hehe, sbb tu lah ajak gi main badminton.

simpan lah biskut scrotum tu. nak rasa nanti. hohoho.

12. Minci - October 8, 2007

Nad,
Sgt okeh.. I really like.. I bet u pun sakan buat kueh..🙂

Zy,
Betul betul.. ha ha.. samalah jawapan yg diberikan tuh. Hmm.. am not really a fan of badminton but I guess for u.. i can make an exception.. (5th year mithali pliss). ohhh..those songs are a must.. one more I love is ‘Suasana Meriah di Hari Raya’. Haha.. i think we screamed quite loud.. at the top of our lungs!!

adiratna,
kiter pun tk kuasalah..

shutterspeaks,
wahaha.. tk kira.. nk hidang jugak biskut scrotum itu.. oh mestilah semangat nk balik. nanti nk jumpa korang sumer..🙂

wira,
knp gelak ‘muhahaha’? dulu budak koleq ker?😈

Danial,
kesiann… dah tenat eh.. meh bagi tongkat..

yginsaf,
tkperlah.. niagalah thn depan.. ‘tempeyek’ ker maksud dikau?

Jet,
miahaha.. bocor rahsia di sebalik penamaan ‘biskut scrotum’ aku..😳

Restless,
Selamat Hari Raya juga!!

incik shahrir,
Selamat Hari Lebaran juga!! ooo.. boleh sebenarnyer meletak emoticon as readers’.. guna simbol lah kan.. boleh lah refer kpd entry nih
https://littlehealer.wordpress.com/2007/07/09/emo-kan-your-comments/

13. fiza - October 8, 2007

koleq tu ape? tak paham

14. fiza - October 8, 2007

btw, ade ke salleh atau salehah yg bertanya soklan itu arini? panjang cam entry ni ke jawapan nyer? hahahha

15. 13may - October 8, 2007

wahahhaa…macam nak rasa plak kuih kuih semua tuh…
pos mai kat aku…huhuh

btw, selamat hari raya
maaf zahir batin🙂

16. daju - October 9, 2007

biskut koleq..haha..
we all penat tdo lpas isya..bgn pkul 1pg buat karipap..pasang lagu raya..
esok buat tepung pelita..
biskut raya xbuat lg..this week bru nk start..
last weekend..ajak freshmen dtg berbuka..and ade potluck..penatt..

17. wira - October 9, 2007

dulu-dulu..tapi xpenah makan kueh koleg lagi
mesti color hitam putih merah kuning

18. Minci - October 9, 2007

Fiza,
Koleq = Maktab Melayu Kuala Kangsar. Oh tak.. jawapan aku pendek jer’ I did a bit of baking’.

13may,
haha.. kaulah dtg sini. aku pos kang biskut aku pecah. :p

Daju,
wahh..selamat membuat kuih tepung pelita.. semoga sukses..nanti bila dah buat biskut raya, ltklah gambar dia skali

wira,
haha.. dia sebenarnyer biskut cornflake jer tuh.. oklah.. ada jugak kaler kuning ( cornflake bersalut honey) , hitam + putih (bekas kertas dia). merah jer tkder.. tkper.. boleh ltk ceri kebende kat atas..😆


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: