jump to navigation

:: ba ya ba ya lam January 20, 2008

Posted by Minci 先生 in Everyday Life.
trackback

Why is it that overseas students are not told of what to do or where to register if they choose to go back to Msia and do their housemanship. Oh lupaaa.. kiter dah besar..pepandailah buat sendre, carik sendre.. tak reti?

People ask ‘Why you want to work in Msia?’

Oh rakan taulan semua.. motif asal sbb ‘jie er ren fahloy xian’ bley?

Having done my attachments here, I rasa kesian kat patient. nak buat investigation kena fikir budget, nak kasik ubat plak ada quota. Ada satu ubat tuh, at one time pharmacist hospital ckp ‘lima org jer blh guna at one time’ sbb mahal. Nak practice evidence-based medicine pun payah. Eventhough reserch ckp yang diabetics have to be on certain drugs or so to prevent a cardiac event, patient mungkin kena resort to a drug much cheaper than apa yg sepatutnya or not have it all depending on risk factors. tapi tuh jiak terikat pada hospital budget. kalau ada duit, tkperlah jugak kan. Boleh bayar ubat sendre. Tapi berduit sgt ker kiter sumer? Tak kan?

Pastuh sebab resources negara sgt limited (skills/ facilities) , kekadang tuh satu prosedur hanya sorang doktor je boleh buat. buatnya doktor tuh sibuk main golf ke apa atas nama rapport.. terus terbantutlah kan prosedur tuh. List pun kena pushed to another date. patient yang dah penat2 puasa pun kecewa. lantas lari ke bomoh2 yang melambak di serata tanah air.

Bomoh dapat duit. alternative medicine pun dpt duit. Pesakit lebih rela bayar RM50 dan dtg berkali-kali untuk hasil yang CEPAT. bayangkan, sakit lutut dikatanya ‘urat bersimpul’. pastuh exercise utk’penglihatan yang baik’ adalah dgn cara tepuk2 tangan  dan gerak tgk ke kiri dan kanan. how do you refute that? kiter ckp skit, terus kena tohmah. dikatanya ‘eleh.. doktor tuh. bila kita sakit, ditanyanya kita balik..sakit apa’.

Tapi tak kiralah.. nak balik jugak ke msia. mmg dasar nk seksa diri. Saja nak ikat kaki pada kontrak. miahahaha~

hmmm.. lupa plak motif asal entry. hmph..sapa nk register jadi HO tuh habaq lew..

Comments»

1. baez-minci-kun - January 20, 2008

kakmin
org nak register jadi ho
kakmin keje kat ne?

2. kaSyah - January 20, 2008

ho?hospital officer? ho chi minch? ho minci?

U feel responsible with ur own country and citizens. honest with ur career and more importantly, ur pt.🙂

3. baez-minci-kun - January 20, 2008

if ppl ask, why would u work @ malaysia, saudi for instance offers a 12k-Riyal salary for HO and 20k riyal (RM20k) for MO

and i would say that i miss my family so much, i dont wanna be away from my parents! (7 thn pon da rasa nak muntah da)

it’s just tat when i was little they took care of me and it’s time to double my effort to care of my parents

and honestly i dont fancy big salary, or pangkats or etc, just let me live my little world peacefully and im so ok with tat

4. baez-minci-kun - January 20, 2008

to *take care

5. Minci - January 21, 2008

baez,
I want to register but not nowlah.. later2..
my choices at the moment are Putrajaya, Serdang, Seremban.. tgh mengusha tpt2 mcm Klang, yg dekat2 nihlah… ntahlahhhhhhh.. i dunno.. susah2 i go back Kuching je lah.. ha ha..dpt elaun lebih skit..:mrgreen:

kasyah,
HO = House Officer

6. baez-minci-kun - January 21, 2008

OWH MY GOD! pretty pls kat seremban! boleh menjengok dan dabero daeto!!

pilihan ku dasawarsa ini :

kuala pilah, n9
putrajaya
malacca
and lastly sabah!!

7. Minci - January 22, 2008

baez,
knp tk mintak sblh rumah nad? ha ha ha

8. Zy - January 22, 2008

hospital yang saya mahu bekerja kalau saya balik selepas grad ialah Sarawak General Hospital, Kuching atau Hospital Umum Sarawak, Kuching dan saya tidak mahu tempat-tempat lain selain daripada hospital yang saya telah nyatakan.

can i put that down in my application form? hahaha.

9. Minci - January 23, 2008

Zy,
of coz you can my dear..🙂

10. tempe1543 - February 18, 2008

mehlah hosp kuantan kengkawan, kalau kat orthopaedic posting aku gerenti aku bagi korang buat jer apa2 op yg korang nak…

11. Minci - February 18, 2008

Doctor Tempe1543…ohhhh Doctor Tempe1543… 😛

Saya buat attachment orthopedic lepas grad bley.. muahahaha.. just before apply HO..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: