jump to navigation

:: Aku co-opian March 29, 2008

Posted by Minci 先生 in Everyday Life, Medical School.
trackback

Reading Towel Lady’s extremely perutitis-gelaktitis entry, it brought back memories to when I was in secondary school. Oh yes… the institution when i first achieved menarche.. LOL.. terus gelabah carik pad dan takut akan haemorrhage sampai mati. Malahan tukar banyak kali walaupun kuantiti ibarat pea-sized haemoptysis semata2. first time lah katakan.

We had a cooperative shop and i was one of the co-opian. memang tak perlu mention in relation to this entry but oh well.. saya punyer sukalah nk syok sendiri. I was pengurus pelancongan but for the 2 years I held that post, we never went anywhere. padan muka .. saya dah ckp saya takder ciri-ciri kepimpinan, lagi nak sapu tanggungjawab tuh kat bawah kaki saya.

Coop sekolah saya jual banyak benda. Dari makanan ke buku ke kasut sekolah hitam yang dipaksa beli. Jajan di kedai pun sama saja. Ntah2 kalau saya pergi sekolah saya skrang, air kotak rumah goodday dan snek kuih Apollo masih dijual. he he.. mungkin pad sanita pun masih dijual. haih.. oleh sebab itulah kalau kawan kluar outing jer – selain memesan makanan seperti KFC dan McD, akan memesan pad yg berbungkus2 juga. kesianlah kawan kita nak angkut Kotex dan Laurier whatsoever.

Coop akan dibuka pada waktu petang dan saya akan sentiasa palpitation ketika menjaga kaunter. terutamanya ketika saya masih junior. Sebab nanti senior akan buli nak tukar duit syiling untuk telefon. HuhU.. maka akan ada pilihan utk dibuli ataupun dimarah cikgu co-op nanti sebab tak pandai ‘control’ syiling. alhamdulilah, setelah di bawah pengurusan guru baru, co-op tidak pernah kekurangan duit syiling lagi. maka tidak perlulah ada buku hutang dan tidak perlulah kena tutup co-op sementara, tatkala menunggu guru tiba membawa duit syiling.

Saya juga akan palpitation ketika menjaga co-op malam. Satu sebab kena membuka pintu co-op di block yg gelap dan dekat dgn sick-bay yg berpuaka. kedua, kerana para pelajar perempuan sgt ganas malam2 kerana kelaparan. Loceng prep akan berbunyi pada pukul 1030 malam dan kadang2 10 minit sebelum prep berakhir, kami sudah dpt melihat pelajar mengangkat kain kurung paras lutut, tudung masih di kepala (mungkin senget sedikit atau rambut dah kluar2) seperti membuat persediaan utk berlari ke co-op membeli nugget yg kami goreng dan jual malam2.

Seringkali kami akan berkata sesama sendiri,
“diorg dah nak dtg.. ha ha ha.. bersedia2”

kesian.. kadang2 ada jugak yg terpelecot dan tertumpas di basketball court yg menjadi jurang antara blok kelas dan co-op. apapun, jaga counter di co-op agak best. selain dapat makan dan minum free..saya dapat membaiki ilmu kira2 saya. oleh itu walaupun saya telah ditempatkan di ‘set’ yg corot bagi subjek matematik tambahan.. saya masih boleh berjaya di tahap SPM. matilah eksen.. miahahahahhaha

ok cukup..dah banyak merapu hari nih.

Comments»

1. memincikun - March 30, 2008

Salam Minci,

Hmm…susah den nak relate kek sini, tulisan tak soporti the gorgeous Minci, cam too polite. Mungkin pasai bahasa melayu kut! Tapi syok juga pun ado, hehe.

2. hafiz - March 30, 2008

dulu jadi ahli lembaga pengarah co-op masa high school dan KMB. Pengalaman jaga kaunter dan kira duit memang tak dapat dilupakan terutamannya bila time ramai customer datang kat kedai koperasi🙂

3. Puteri Nad =( - March 30, 2008

ahahaha
erm, kakmin skolah kakmin ada gak jual sanita,
sekolah me ada jual pad yg doplohsen jek..huduh sangat
keskeskes

4. baez-kun jeling2 kakmin celah tiang - March 30, 2008

hihi coop girl kah kakmin, coop sesungguhnya daku pegi di waktu siang saje, malam budak asrama berbondong dan daku bukanlah budak asrama hihi

yet coop dulu2 tempat daku beli eskrem paddlepop bertajuk lava ke hape ntah ada coklat dlm dia, jua tempat beli pizza dari kedai roti garizah (dia order kat sana) pizza segera itu sgt bes

daku sejak dulu jua mmg tak terer addmath
dan sampai ke spm pon takleh berbangga muahahaha

5. Minci - March 30, 2008

meminch,
ding dong.. Minci is after all suffering from a multipersonality disorder.. ha ha

hafiz,
ah yes… ur face is synonym to co-op.. hihihihi..u mmg tekun jaga kaunter co-op.. nad i like to go co-op just to lookout for *ahem *ahem.. not u lar hoh..:p

nad,
ohhh..pad gitu memang frustrating especially di cycle yg heavy-mevi..

baez,
ur co-op is like so canggih. can order pizza form outside. oh well.. ours have roti jala n nasik pattaya.. which is equally nice.. huhu
add maths tuh i hafal the jalan kerja actually.. its like pattern recognition..
i never quite understand what the question ask for ..😛

6. 1january - March 30, 2008

hey..siyes shit kamu koopian?matila tak pasan walhal coop tuh tempatku cri makan hari2 sbb tak suke crowd di kantin dan dewan makan…aku yakin bena aku tak termasok dalam golongan yg belari2 angkat kain membeli makanan di waktu malam..sbb i macam sloth..kate mereke i suka jalan lembab dah floating..ahah..tp cmne i dpt makanan?huh, tak igt…dan konpius..

7. Puteri Nad =( - March 30, 2008

owh i like addmath lg banyak dari fizik n modern maths

8. cakapaje - March 30, 2008

PN,

Den pun suko addmath; tapi den lagi suko Double Maths walaupun den tak pornah bolajor subjek tu🙂

9. baez-kun jeling2 kakmin celah tiang - March 30, 2008

terernye korang minat addmath
langsung tak suka ape2 berkaitan maths termasuklah bio statistik muahahaha
ape double maths ok meminci?

kak min would u masak roti jala dan daku nak datang gi makan

10. DaRk AnGeL~* - March 31, 2008

aka pun ahli ko-op utk aspuri.. anytime boleh bukak.. plg menci biler dah tutup tu lah baru ada yg tehegeh2 mintak bukak balik sebab nak beli roti dan ‘roti’.. adeh.. penat!
mentang2 lah kooperasi ada kat dlm asrama putri jek and dorm akak hnyalah depan koop.. mereka boleh mintak bukak koperasi sesuka suki.. nsb baik akk yg jaga.. kalau org lain, dah main maki hamun lambang mana tahan tgh2 rehat ke tgh2 basuh/gosok baju ke org dtg mintak kita bukak koop semata nak beli sebijik pemadam…. huhuhu~
owh*~ baru lah i perasan nape cikgu kasik akk jaga koperasi aspuri.. sebab i tak merungut biler2 masa budak2 nak suruh bukak koperasi.. sgt penyabr rupa nye diri ku ini… huhu

11. memincikun - March 31, 2008

baez,

Double maths tu, den pun tak tahu bab tak pernah belajaq pung! Tapi den tengok budak lower dan upper sixers dulu belajaq, den pun syok le (bab depa lawar lawar!). Oops!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: