jump to navigation

:: Goodbye Mr A July 15, 2008

Posted by Minci 先生 in Love and Relationship, Ponderings.
trackback
Photobucket

Photo credit : Cool slayer

Bukan Yang Pertama
You are not the first to have said,

“I’ve never felt like this before with anybody else”
“No one has cared for me the way you cared for me”
“You’re so pretty”
“I seriously want to marry you the first time I laid my eyes on you”
“I knew that you were The One from the start”

If the compliments are meant to fish for my feelings, let me tell you now, it will not work. Lepas tuh, bila aku tak layan ayat2 centa kau, clichénya lelaki seurat nadi dengan kau akan merespon dengan,

“Siapalah diri saya kan”

Adakah aku patut berasa kasihan. I nearly fell for that some time ago but my friends kicked me back into the rational zone and screamed , “Dont! Think!”

Ini selalunya akan disusuli dengan,

“Sombongnya dia tak layan kita”

Yer. Aku memang sombong. Hidung aku yang flat memek nih masih boleh meninggi. Selang beberapa tahun kemudian, setelah beberapa lama tidak berhubung, di kala aku single, dengan muka tak malunya kau hantar plak mesej kat aku yer.. cakap

“Saya sudah bertunang”

Adakah mesej tersebut berperanan untuk membuat aku rasa yang tidak memilih kau adalah satu loss bagi aku? Adakah kau sekadar mengeksen sebab kes rebound/testing waters kau berjaya ke jinjang pelamin? Begitu? Adakah kau ingin menyatakan secara tersirat bahawa ‘jika kau nak kat aku lagi, aku boleh putuskan dgn si dia skrang jugak?’

Ok, pertama sekali, aku tak heran dengan mesej kau. Like I care. Malah aku kesian dengan pasangan kau yang tak nampak apa yang aku nampak pada kau. Dalam detik masa dekat aku kenal kau dulu, inilah ciri2 kau yang put-me-off.

Photobucket

Never allow someone to be your priority while allowing yourself to be their option

The 8 things I hate about you

1. Kau take things for granted.
Mungkin bukan dengan aku sebab kita tak kapel pun, tapi tengok etika kerja kau pun aku dah tau. Sebelum dapat apa2 berios gila, once dah settle, kau buat endah tak endah jer yer. Minum kopi, main internet. Sebelum dapat apa2, segala jenis kekurangan pada kerja dikatakan ,”Tak apa, boleh diperbaiki. Boleh hidup”. Dah confirm, semua bende tak kena yer.
Kau ingat aku akan rasa reassured dengan fi’il kau yang sedemikian?

2. Pendusta nombor 100 dunia selepas menteri dan buaya2 lain.
Astagaraga. Mustahil sangat premonition kau pasal aku muncul sebijik2 dua kali dalam masa sebulan. Satu lagi, yang kau pergi cilok cerita dari chicken soup tuh kenapa? Kau ingat aku tak baca buku? Satu lagi, kau ingat aku tak tengok filem negara asing jugak ke? Confirm blacklist.

3. Kau kutuk wanita2 sebelum ini yang pernah menyayangi dan menyanjungi kau.
So you think you are going to score brownie points with me by saying how disgusting or non-understanding your ex-GF was? Kononnya aku lain daripada mereka?
I for one, do not like to talk about the past unless necessary. Tak payahlah nak volunteer cerita yang aku tak nak dengar ok? Kau mengutuk manusia satu spesis dengan aku. Sebaik mana pun perempuan tuh, kalau kau ajak dia ke jalan kesetananan – dia akan tewas ok. Sebab apa? Dia sayang kat kau.

Keduanya, apabila ‘ketrash’an’ kau sampai pada pengetahuan Ex kau, nanti yang kena hentam adalah AKU. Tak sumer wanita rational macam aku, untuk musnahkan kehidupan attack the guy instead of the innocent lady partner. So puh-lease. Aku kecik ok. Tak kuat sangat nk masuk gelanggang dan lawan secara physical. Aku hanya mampu men’saiko’ orang.

**Peringatan kepada diri sendiri – jgn trash org jugak.

4. Kau tak berwawasan
Yer, kita tak boleh nak dapat sume bende yang kita nak dalam kehidupan. Tapi bak kata Oprah Winfrey, kita mungkin tak boleh pilih situasi yang berlaku kepada kita, tapi kita boleh pilih cara kita merespon pada persekitaran”. Lebih kuranglah.

5. Kau tidak membayangkan yang kau mahukan rumahtangga yang dirahmati Allah swt. Malah kau tidak membayangkan yang kau serius nakkan aku.
Aku sedar yang aku kekadang menyinarkan aura ‘nakal dan seronok’ tapi ketahuilah yang aku tidak bercadang untuk ber’party’ seumur hidup. Naluri aku tegar untuk beribadat kepada Allah swt dan hidup di bawah kesejahteraan-Nya.

Aku turut sedar yang kekadang aku menyinarkan aura ‘ustazah’ tapi ketahuilah yang aku masih suka nak gi tengok wayang dan makan McDonalds. Koleksi lagu aku bukanlah nasyid semata2.

Kau membayangkan kepada aku bahawa seandainya ada perhubungan antara kita, ianya ‘BG/GF’ semata2. Kau cakap nak try. Honestly, aku tak ingin membuang masa aku bercinta dgn orang macam kau. Aku tak nak sekadar ‘try it out’ kerana bila putus, aku tahu hati aku akan remuk lagi teruk daripada kereta yang kena eksiden. Bagi aku, once kau bersedia jadikan aku GF kau, segala usaha dan proses kenal2 wajib ke arah membina masjid. Kau argue kat aku yang ‘kenal2 itu perlu apa..”
Memang.. aku tak menafikan. Tapi lakukan dalam konteks berkawan, bukan dalam ikatan kasih. Itu prinsip aku. Sebab itulah aku tak mudah melompat pada setiap peluang yang aku dapat untuk berpacaran. Ada faham?

6. Kau tidak pandai mengambil hati kawan2 aku.
Kau terlalu fokus hendak bermesra dengan ahli keluarga aku hingga kau terlepas pandang akan rakan2 aku. Hellooo.. aku duduk dengan keluarga aku 12 tahun, selebihnya aku banyak duduk dgn kawan2 aku. Kau ketepikan kawan2 aku, buat dono.. sah2 lah tak kena approve. Malah, setiap kali aku sebut pangkal nama kau, otomatik diorg kata ‘eyurghhhh’

7. Kau cocky
Need I say more? Bila seseorang berkata, ‘hoyeah.. hebatnya aku!!’ sesama rakan2, aura dia lain skit bila cakap dengan orang lain. Pepandailah bezakan crowd orang2 yang kau nak gembar-gemburkan kejayaan. Kalau tak pun, buatlah blog. Sekurang2nya kau ada excuse nak jadi cocky – yelah.. blog kau, sukati kaulah nk tulis apa.

8. Memikirkan dunia berputar berpaksikan diri kau sahaja.
Ding dong. Janganlah pentingkan diri kau sahaja. Janganlah perasan mahupun bersifat paranoid yang orang cakap pasal kau sorang je.

Itu sahaja yang dapat aku luahkan.
Goodbye Mr A.

Dari tinta penulis,
Momok Asli

Advertisements

Comments»

1. IcedNyior - July 15, 2008

“Siapalah diri saya kan”

there is nothing I hate more that this line. its like, kononnya nak pancing simpati or something like that.

Its good you said goodbye to Mr A

2. kasyah - July 16, 2008

Eh…”Me dah engaged gak….hahahaha”

Mr A,kim salam kat tunang ek… 😛

3. cakapaje - July 16, 2008

Salam Minci,

Unsay-able!

4. mossavi - July 16, 2008

Hmmmm …. the story, the very similar to what I’m going through …. masa mula kenal, dia dok SMS kita non-stop. Pkl 2 pagi, 3 pagi, 4 pagi. He would call me from whereever he is. Nowadays, he hardly responds to my SMSes. When asked, he would say “What did u expect? I cant afford to be replying to all your SMSes all the time!”
Pulak …… nasib baik I am a Nerd naturally, so my crazyness not so felt by “close encounters” of the same kind around me hehehe. Min, you are cute, witty and smart. You deserve the best (or second best if not the best) …. make sure to call me when you’re in KL ye! My regards to your parents …

5. Zy - July 16, 2008

hoho.. mmg pedas lagi mantap! i like!

6. Minci - July 16, 2008

IcedNyior,
Sangat kannn???? he he

Kasyah,
ahaha.. buat lawak eyy.. 😛

CakapAje,
🙂

Mossavi,
i suppose its a normal cycle everybody goes through
yezza.. I have your number 😉

Zy,
zipzasssss..

7. pokdeng - July 17, 2008

“Pendusta nombor 100 dunia selepas menteri dan buaya2 lain.”
I don’t have any special term for perempuan pendusta. But I’ve met once. *cried*

“Kau kutuk wanita2 sebelum ini yang pernah menyayangi dan menyanjungi kau.”
Aku tak kira, aku nak kutuk jugak ex-gf aku. Yang pertama dan terakhir! Kalau ada lagi lepas ni, aku malas nak sebut pasal dia. Anggap tak wujud.

“Kau membayangkan kepada aku bahawa seandainya ada perhubungan antara kita, ianya ’BG/GF’ semata2. Kau cakap nak try. Honestly, aku tak ingin membuang masa aku bercinta dgn orang macam kau. Aku tak nak sekadar ‘try it out’ kerana bila putus, aku tahu hati aku akan remuk lagi teruk daripada kereta yang kena eksiden.”
Approved. Bahawa dengan sesungguhnya manusia yang ingin “CUBA” atau “I NAK TRY~…” atau… “I THOUGHT I SHOULD GIVE A TRY ON YOU… BUT I CAN’T”… PERGI MATI.

8. Danial - July 31, 2008

waa!!! though i dont know whos mr a, and what this s all about, rasa best bila baca…mengapakah??
well said

9. ira - July 31, 2008

nice decision..

10. Minci - August 1, 2008

POkdeng,
*menghulurkan tisu wangi kaler merah utk mengesat air mata*

Danial,
miahahaha.. kira berjya menusuk kalbu kau lah nih eh.. bagus bagus

Ira,
arigato gozaimasu 😛


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: