jump to navigation

:: ARM – Another revolting moment February 26, 2009

Posted by Minci 先生 in 455176.
trackback

Part of housemanship is about choosing who you’d rather get barked by … especially when you’re caught in a situation when there is actually more than one way to skin a cat.

It involves simple things like;

1. How to demonstrate a clonus

2. What colour tube do you send your Electrolytes investigation. Tak salah ok hantar BUSE guna botol kuning.

There are people who unfortunately is resistant to change and wants things handled the way they’ve always been. They refuse to think. They follow orders blindly. Then they nag and nag and nag like mad.

These people complain of doctors “.. you people … bla bla bla ..” just because a particular doctor did not indent the amniotic fluid reading beside the word oligohydramnios. Walhal tertera dengan jelas dan nyata bacaan AFI di atas kertas scan. Inilah natijahnya apabila mulut bertindak lebih cepat dari mata. Namun, disebabkan telah diasuh untuk menghormati orang tua,  aku diam sahaja. Buat-buat bertenang walaupun perasaan sebenar rasa macam lempar kertas scan tuh kat muka. Aku lapar, aku penat.. and you complain about my colleagues unnecessarily just because you wont blardily read the notes properly. Bak kata Brother J, “Rubbish!”

Plisslah jangan sebab aku nampak gentle, kau boleh bebel kat aku sesuka hati. And whats with the face when my plan of management differs from how you had wanted it to be in the first place. Korang jangan ingat korang boleh sesuka mintak aku review CTG or turunkan signature untuk prescription membuta. Obviously aku kena baca kes tuh satu persatu dan pastikan aku tak terlepas apa2 ok. So, sila jangan merengus jika terpaksa tunggu lama. Dan apa kes high BP if its like 158/98 + asymptomatic of IE? Takker aku suruh inform menurut bacaan yang telah diberikan? And motif sangat korang tak baca plan yang aku tulis? Penat aku discuss case dgn MO dan sampai ke satu plan yang disangka best for the patients care ONLY to be ignored dgn selambadaknya hingga dikesan esok hari. Pastuh ada janggut nak berkalbat sesama diri sendiri cakap , “Doktor Minci tulis kecik sangat, mana nak nampak…”

HELLOOOOOO… tinga aku mmg kecik tapi lubang dia ada sajor. I heard you. Motif kecik? Mana ada ok.. korang yang sah2 tak baca!!!!! Still.. HELLOOOOO … selama nih yg korang suka sgt rebut fail dgn aku atas alasan ‘handover’ tuh apa cergh?

Pastuh bebel..

kesian patient

kesian patient

kesian patient

oi.. aku taulah. Kalau aku tak kesian patient, tkderlah aku manage to put up with all this nonsense! Aku sedar.. malahan terlalu sedar yang patient aku kebanyakannya kurang berada, kurang berilmu akan ilmu perubatan moden. Datang dari jauh, berkorban tenaga dan wang ringgit untuk mendapatkan rawatan yang terbaik. Aku teramat sedar hinggakan aku terpaksa ingatkan diri sendiri banyak kali setiap hari untuk ‘dissociate myself’. Mana taknya, orang bersalin je aku rasa sebak – lambang terharu. Buatnya setiap hari ada 30 deliveries? Takker aku kena put myself on an IV regiment?

Anyway being Minci Sensei … the rule is to exhibit grace under pressure. So.. *inhale* *exhale*

Kekadang pekerti sopan itu lambang berang terpendam. 

PS : A Quick shoutout to my wonderful buddy Mimie.. have a blessed birthday. Goodluck in your future undertakings.. I’ll see you when I see you

PS2 : 6th of March .. Will my Innerself Shine? Miahahahha

Comments»

1. san-kyu - February 27, 2009

sensei….you’r not in the same level with them(not bout status okay tp dari segi mindset)

kalo aku, kan kuanggap saja mereka ni mcm budak kecik, muke je nampak tua. ye la, budak2 kan….mane la tau betul ke salah, menyakitkan hati org ke tak….takpe la… senyum sajor, dorang kan sume nak betul…haha

oh mimie….dah dpt baby blom?

haha…*inhale,exhale


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: